Saturday, September 10, 2016

Лесни тајни

          “И им кажа: Вам ви е дадено да ги знаете тајните на царството Божјо, а на оние, надворешните, сé ќе им се кажува во параболи, за да гледаат со очи, и да не видат, да слушаат со уши, и да не разбираат, оти се бојат да не се покајат некогаш, та да им се простат гревовите.“ (Марко 4, 11-12)   

Којзнае колку се прекрасни тајните на царството Божјо. Таму е сокриена веста за рајот, местото за кое ми копнее душава иако мојата фатаморгана за него е изградена само врз моите проекции што би бил најголемиот спокој. Потоа тајна за царството тука на земјата уште додека е во нас, кое важи само за оние со очистен храм, и трепетот кој го создава креиран само да поддржува крила и нивниот лет во целосна слобода. Тајната за љубовта, најголемиот двигател и суштинска сеисполнетост на царството, поставена врз односот Татко и деца и незанемарливо присутна во сите случувања, па дури и оние најбезначајните од типот на дишам, значи постојам. Тајната на солзите, Немупосветени и врели, нелажливи, неинаетливи и непотрошени попусто за скршена играчка, вистински солзи со течност и тајновита соленост и внатре полни со покајание, желба и истовремено толку силна немоќ за промени, носачи на зборови испратени од прекрстени раце и неми усни кои кажуваат сé. Тајната на молитвата и нејзината улога да го потврди и доизрече она што го загрцнаа солзите, нејзината моќ да го омекне и онака нежното срце Господово и го убеди Неговото потполно разбирање дека пред Него стои само едно загубено јагне кое го демнат волци лигавејќи се над неговата застранетост. Толку лесни тајни за распознавање и без сомнеж најдоволно лоби да се преживее тестот на земјата во последните времиња кои кога ќе дојдат ќе го подигнат и поклопецот врз свеќата.
А, надворешните ќе слушаат само параболи. И покрај степенот на нивната мудрост единствено што ќе слушнат се обични приказни чија поука ќе биде недоволно интересна за да би ја ставиле во срцето или барем сочувале во некое друго сокровиште од каде подоцна би ја искористиле за поголем профит. Ќе гледаат со очи и нема да ја видат милоста за која се зборува наоколу, која ќе треба да се прави со сопствени раце, а потоа и да се прима со истите нив, но многу несразмерно ако се земе во предвид дека се давало во зрнца, а добивало со грстови. Ќе слушаат со уши и нема да разберат бидејќи единственото нешто што сакаат да го слушнат е суетниот говор на телото никогаш незадоволено ниту од храна, облекло, ниту од страсти и нечистотии, ниту пак за топлина од погрешни извори. Така, тие се бојат да не го разберат сето ова, ги откријат тајните на плодноста па да мора да се покајат за да ја ползуваат. Пресметливо им е да се покајат за да го добијат наследството, но не доволно тоа да го сторат по потешкиот пат кога веќе ги имаат демонските подметнувања на заменските задоволства кои траат кратко. А, ако се покајат некогаш ќе им се простат гревовите. За жал и тоа не им значи како и на нивниот татко убиец кој беше исфрлен од Небото и кој не сакаше да има близок однос со Бога, а го привлекуваше позицијата бог и болна семоќност, и веројатно подобро е, размислувано со нивни разум и сиромашна логика, да си го скаменеш срцето и да не ги слушнеш поуките кои те раскринкуваат и ти говорат за твојата гревовност, да не дозволиш на совеста да ти ги маркира твоите грешки и те моли да се променеш, за едноставно да не дознаеш дека си негоден. Страшна е таа тајна дека некаде надвор од тебе има добрина која треба да ја стекнеш или повратиш ако веќе си ја загубил. Ќе бидеш поинаков од мнозината, ќе немаш ништо друго освен царството Божје, ќе бидеш светол од радост недоосознаена и ќе мораш за сето тоа да се оставиш стариот себе на крстот. Ако макар за миг тоа ти изгледа тешко ти ќе си го скаменеш срцето во летаргија и ќе продолжеш по познатиот пат кој води во Езерото.
Блажени се оние на кои им е дадено да ги знаат тајните на царството Божјо. Посакувам да дознаам барем една од нив. И не да го направам тоа од сурова љубопитност склона на озборување, туку да почувствувам удел во честа укажана на блажените кои постанале такви кога на почетокот им била откриена најпрво една малечка тајна.
                                                                                                                                    

No comments:

Post a Comment